Συνέντευξη της ακαδημαϊκής υπεύθυνης του EnvHealth Πολυξένης Νικολοπούλου-Σταμάτη στην εφημερίδα «Η Γνώμη» με αφορμή την Ημέρα της Γης.
"Της Τέτας Γιαννάρου"
«Οδηγούμε τη γη και τη ζωή των πολιτών σε εξαφάνιση»
Η Κλιματική Κρίση πέραν του ότι είναι μια τεκμηριωμένη πραγματικότητα, αποτελεί καθημερινή απειλή για την υγεία, τις αγροτικές περιοχές, τις οικιστικές ζώνες και κατ’ επέκταση την οικονομία με κατακλυσμιαίες βροχές, πλημμύρες, κατολισθήσεις, λασποβροχές, έντονη αυξομείωση των θερμοκρασιών σε σημείο έντονου προβληματισμού και των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, με αφορμή την Ημέρα της Γης, πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος στην Βουλή με θέμα «Περιβάλλον και Υγεία». Μία εκ των ομιλητών ήταν η καθηγήτρια περιβαλλοντικής παθολογικής ανατομίας του Ε.Κ.Π.Α., βραβευθείσα με Νόμπελ, Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, και η «Γ» επικοινώνησε μαζί της υποβάλλοντας σχετικά ερωτήματα επί του αντικείμενου της ομιλίας της.
Υπάρχει σχέση υγείας και περιβάλλοντος και πώς αυτή καταγράφεται; Τα καρδιαγγειακά νοσήματα επηρεάζονται από την κλιματική κρίση;
Η κατεδαφιστική διαφοροποίηση των κλιματικών συνθηκών (πλημμύρες-καύσωνες) είναι δυνατόν να επηρεάσει ακόμα και την ενδομήτριο ζωή και αν ναι, ποια τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν; Τη διαβεβαίωση με τεκμηριωμένα στοιχεία της άμεσης επίπτωσης από τις περιβαλλοντικές συνθήκες επισημαίνει η Καθηγήτρια κ. Νικολοπούλου καταθέτοντας τεκμηριωμένα στοιχεία στο κομβικό ερώτημα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. «Στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα», αναφέρει, «προέρχονται από την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και τον ρόλο του περιβάλλοντος στην Ευρώπη και παρουσιάζει τα στοιχεία σχετικά με τις περιβαλλοντικές παραμέτρους των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην Ευρώπη. Η ανάλυση καταδεικνύει ότι η μείωση της έκθεσης στην ρύπανση και ο μετριασμός και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την επιβάρυνση από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τους επακόλουθους θανάτους στην Ευρώπη. Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι τουλάχιστον 18% όλων των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα στην Ευρώπη εκτιμάται ότι οφείλεται σε σημαντικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ακραίες θερμοκρασίες, το παθητικό κάπνισμα και ο μόλυβδος».
ΔΥΣΟΙΩΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Ωστόσο», υπογραμμίζει η ίδια, «στην ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλον τος επισημαίνεται ότι το ποσοστό αυτό είναι πιθανότατα υποτιμημένο, καθώς δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την έκθεση στον χώρο εργασίας, την ηχορρύπανση, άλλες τοξικές χημικές ουσίες εκτός από τον μόλυβδο, γνωστές ως ενδοκρινικοί διαταράκτες που προάγουν την καρκινογένεση και την υπογεννητικότητα. Επομένως κύριοι επιβαρυντές της υγείας είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι διαταραχές του όζοντος, η αλόγιστη χρήση ηλεκτρομα γνητικής ακτινοβολίας. Επιπλέον, η νυχτερινή φωτορρύπανση ή η συνδυασμένη επίδραση της έκθεσης σε μίγματα από διάφορες χημικές ουσίες. Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος υπογραμμίζει ότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι δυνατόν να προληφθούν».
Πηγή: Εφημερίδα "Η Γνώμη".